Patriotisme penduduk Islam warga Britain - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2006)
Kerajaan British berusaha untuk meningkatkan semangat patriotisme di kalangan rakyat negaranya tanpa mengira bangsa dan agama. Umat Islam yang lahir dan dibesarkan di Britain mempunyai semangat dan perasaan sebagai warganegara Britain tetapi dalam soal berkaitan dengan kepentingan umat Islam di dunia, mereka terlalu keliru untuk menunjukkan sokongan terhadap kerajaan Britain.