Bendung keganasan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Kekuatan senjata atau polis bukan merupakan cara yang paling baik bagi menghapuskan pemikiran radikal di kalangan masyarakat. Pengalaman negara-negara Arab membanteras pergerakan radikal perlu dijadikan renungan oleh kerajaan Malaysia. Lebih daripada lima puluh tahun rejim negara-negara tersebut menggunakan kekerasan dalam membanteras pergerakan militan dengan mendapat bantuan daripada kuasa besar. Hasilnya semakin bertambah pergerakan radikal dalam negara-negara tersebut kerana masyarakat kurang senang dengan dasar pentadbiran yang berasaskan kepada ketenteraan.