Padah guna kepintaran demi kepentingan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Perjuangan Dr. Azhari Husin bagi menegakkan negara Islam melalui konsep jihad yang difahami olehnya amat menyentuh hati. Dia seorang Melayu yang pintar dan gigih menghabiskan masa hidupnya dengan memperjuangkan ideologi yang dianuti oleh pergerakan Islam radikal dari Timur Tengah. Apabila seorang budak kampung dapat memasuki Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), ini menunjukkan bahawa dia seorang yang pintar. Kepintarannya diasuh dan dibentuk oleh kerajaan dengan memberi kemudahan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara.