John Paul II sebar konsep 'Saudara Ibrahim' - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Kematian Pope John Paul II merupakan satu kehilangan kepada penganut agama Kristian bermazhab Katolik dan juga umat Islam yang mendapat perlindungan dari gereja Katolik. Kebaikan dan kemurahan hati gereja Katolik terutamanya di Vatican City hanya diketahui secara jelas oleh umat Islam melalui kegiatan dialog antara Kristian dan Islam.