Menjadi imam bukannya hak bagi wanita - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Peristiwa wanita Islam menjadi imam sembahyang Jumaat kepada lelaki dan wanita di Amerika Syarikat (AS) merupakan satu isu yang dibangkitkan oleh masyarakat Islam di dunia hari ini. Tuntutan hak yang dilaungkan oleh wanita Islam perlu berdasarkan kepada hukum syariah dan konsep kehidupan Islam. Islam memberi hak kepada wanita dalam hal ehwal kemasyarakatan dan negara berdasarkan kepada kebolehan dan keperluan wanita dalam perkhidmatan negara.