Melayu di universiti perlu berubah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
KERAJAAN mengadakan pelbagai program dan sistem untuk meningkatkan pencapaian pelajaran di Malaysia. Keistimewaan terhadap orang Melayu dan bumiputera tidak diabaikan dalam melaksanakan program pendidikan negara. Kelemahan pelajar Melayu sama ada di peringkat persekolahan dan pengajian tinggi amat membimbangkan. Kejayaan dan kelemahan seseorang dalam pelajaran bukan berdasarkan kepada kaum dan agama.