Bangkitkan semangat toleransi saudara serantau - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Kekuatan umat Islam adalah bergantung kepada perpaduan, sikap toleransi, kasih sayang, saling memahami dan tolong-menolong antara satu sama lain tanpa mengira batasan geografi. Rasulullah s.a.w. berjaya menyatupadukan bangsa Arab yang sering bermusuhan sesama sendiri secara mendidik jiwa bangsa Arab dengan konsep kasih sayang dan perpaduan kaum. Konsep hidup yang diperkenalkan oleh baginda semakin hari kian luntur dalam sanubari umat Islam. Negara Arab yang merupakan tempat pertama konsep hidup Islam diperkenalkan telah bertukar menjadi medan peperangan sesama umat dalam abad ini. Peristiwa yang berlaku di negara Arab masa ini perlu dijadikan pengajaran kepada masyarakat Islam di rantau Asia.