Hak personal umat Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Islam memberi kebebasan kepada penganut lain mengamalkan ajaran agama mereka walaupun terdapat ketidakadilan dalam agama tersebut. Umat Islam tidak ada hak menghalang penganut agama tersebut daripada melakukan sesuatu amalan yang bertentangan dengan fitrah manusia atau mengambil tindakan terhadap penganut agama yang melanggar ajaran mereka. Malaysia ialah sebuah negara yang bebas di mana kerajaan dan umat Islam tidak menunjukkan sikap campur tangan dalam hal ehwal keagamaan masyarakat bukan Islam. Masyarakat bukan Islam bebas menghayati dan bertindak berdasarkan ajaran mereka. Konsep kemanusiaan yang dianjurkan oleh Islam adalah lengkap dan tidak perlu dipertikaikan oleh umat Islam dan bukan Islam.