Peranan pendakwah tawan hati masyarakat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2005)
Umat Islam masa kini merasai tercabar apabila pergerakan Kristian begitu aktif membantu mangsa-mangsa tsunami di persekitaran Lautan Hindi terutamanya di Aceh. Dalam suasana begini kebanyakan mangsa tsunami terutama kanakkanak lebih memikirkan soal makan dan minum daripada perkara berkaitan dengan identiti dan keagamaan. Penentuan akidah atau kepercayaan adalah berdasarkan kepada sejauh manakah individu Islam memahami dan menghayati ajaran Islam. Kekuatan akidah sesuatu umat juga bergantung kepada peranan individu dan masyarakat dalam memelihara umat masing-masing.