Demokrasi hanya slogan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Kalangan masyarakat Islam di negara ini hairan melihat kekejaman kerajaan Iraq terhadap rakyatnya sendiri. Kerjasama kerajaan baru Iraq dengan Amerika Syarikat (AS) untuk memusnahkan kubu pejuang Iraq tidak dapat diterima oleh kebanyakan umat Islam di dunia ini. Dalam hukum hakam Islam perbuatan begini adalah haram sama sekali malah ia termasuk dalam kategori zalim yang perlu dihapuskan. Fatwa yang dikeluarkan oleh ulama Iraq mengatakan kerjasama kerajaan baru Iraq dengan tentera AS adalah haram memperkukuhkan lagi sokongan rakyat terhadap para pejuang Iraq.