Isi kerohanian sambut merdeka - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Menyambut Hari Kebangsaan adalah satu tradisi yang boleh membangkitkan perasaan cintakan negara dan menyemarakkan jiwa ingin berkorban untuk negara. Pada hari itu juga umat Islam perlu merenung dan mengkaji setiap kesilapan yang dilakukan oleh mereka berkaitan dengan urusan negara.