Gaji lumayan kikis cintakan amanah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Berita mengenai kira-kira 30,000 profesional Malaysia bekerja di luar negara yang dipaparkan akhbar baru-baru ini menunjukkan ramai golongan profesional Malaysia kurang prihatin terhadap kepentingan negara. Bekerja di luar negara terutamanya di Britain, Amerika Syarikat dan negara- negara Barat bukan sahaja memberi pendapatan lumayan malah mampu meletakkan mereka sebagai golongan profesional bertaraf antarabangsa. Tawaran bekerja di luar negara merupakan satu hadiah kepada golongan profesional Malaysia kerana kebolehan dan kemampuan mereka diiktiraf oleh negara-negara tersebut. Golongan profesional yang tidak