AS dorong keganasan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Serangan tempat-tempat awam oleh tentera-tentera Amerika Syarikat (AS) di Iraq dan Afghanistan menunjukkan bahawa kehadiran tentera-tenteranya di negara Islam bukan bertujuan untuk keamanan dan kemanusiaan. Sikap dan tindakan kejam mereka secara terbuka di negara tersebut bukan sahaja boleh menimbulkan kemarahan masyarakat dunia, malah ia juga mendorong golongan radikal Islam bersikap lebih kejam terhadap rakyat AS yang berada di negara-negara Arab.