Guna akal daripada emosi - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Peristiwa penderaan di penjara Iraq dan Afghanistan memberi satu pengajaran yang penting kepada umat Islam keseluruhannya bahawa sikap yang terlalu bergantung kepada kekuatan Barat dalam mengendalikan hal ehwal politik dan ekonomi memberi kesan yang paling dahsyat. Peristiwa begini merupakan satu bentuk penghinaan Amerika Syarikat (AS) terhadap umat Islam yang mengharapkan pembelaan selepas kekejaman Saddam Hussein.