Membezakan tanggungjawab negara dengan sumber rezeki - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
BANYAK orang Islam kurang memahami bahawa pangkat dan kedudukan bukan merupakan satu rezeki yang perlu dibanggakan. Ia merupakan tugas dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan segera. Sikap dan konsep tanggungjawab lebih jelas dipertonjolkan oleh masyarakat bukan Islam masa ini. Oleh itu kejayaan negara-negara Barat dalam menguasai dunia masa kini adalah berhubung kait dengan sikap dan ketegasan dalam melaksanakan tugas kepimpinan negara.