Hindar campur tangan AS - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
Rancangan Amerika Syarikat (AS) untuk menghantar tenteranya ke Selat Melaka bagi memerangi pengganas merupakan satu helah negara tersebut untuk mencampuri hal ehwal politik di negara-negara Asia Tenggara. Peristiwa campur tangan AS terhadap negara-negara Asia Barat dan Afghanistan perlu dijadikan satu pengajaran kepada masyarakat di Asia Tenggara.