Melembut keegoan pelajar samseng - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
KEGIATAN samseng di sekolah berasrama semakin hari kian bertambah. Faktor-faktor yang mendorong pertambahan kes ini perlu dikaji dan diatasi secara menggunakan psikologi dan hikmah seperti dianjurkan oleh Islam. Tindakan secara keras tanpa pertimbangan akal bukan sahaja boleh mencemar institusi pendidikan, malah ia boleh menggagalkan usaha kerajaan untuk membentuk bangsa yang berwawasan dan berakhlak. Perkara berkaitan dengan pendidikan lebih mirip kepada peranan ibu bapa, guru, pengurusan persekolahan dan kegiatan-kegiatan yang dianjurkan oleh sekolah. Pelajar-pelajar di sekolah berasrama sepatutnya mudah dididik jika dibandingkan dengan pelajar-pelajar di sekolah tidak berasrama.