Kepura-puraan melaksana amanah negara - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
USAHA kerajaan untuk membanteras kegiatan rasuah dan salah guna kuasa sukar ditangani jika kakitangan awam tidak mengikuti etika dan disiplin yang digariskan oleh kerajaan. Sikap kakitangan kerajaan sama ada berpangkat rendah atau tinggi perlu dipantau oleh kerajaan supaya kegiatan rasuah dan salah guna kuasa tidak berleluasa dalam jabatan-jabatan kerajaan atau badan-badan berkanun. Pelbagai inisiatif kerajaan telah dilakukan untuk mendisiplinkan kakitangan kerajaan seperti memperkenalkan kad perakam waktu dan lain-lain.