Pemimpin keliru tugas - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2004)
UMAT Islam masa kini berada dalam suasana yang paling rapuh. Ini adalah berhubung kait dengan prinsip dan matlamat hidup yang tidak mantap. Peristiwa yang berlaku di Iraq, Afghanistan dan negara-negara Islam yang sering menghadapi pergolakan dan pembunuhan perlu dijadikan renungan oleh umat Islam di negara ini. Segelintir pemimpin negara Islam sendiri bersikap dan bertindak lebih mirip menjaga kepentingan diri, emosi dan kurang matang dalam memahami situasi dan risiko yang mungkin dihadapi oleh negara masing-masing. Corak pemikiran pemimpin begini bukan sahaja boleh membantut perkembangan dan kemajuan ekonomi, malah ia merupakan satu faktor utama kepada kehancuran negara. Mereka mudah tertarik dan terpengaruh dengan tipu muslihat musuh. Ini adalah salah satu permasalahan dalaman yang wujud di sesetengah negara Islam.