Bencana kelemahan diri - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Suasana kedudukan rakyat Iraq semakin hari kian meruncing. Amerika Syarikat (AS) telah mengikut corak rejim Israel ke atas rakyat Palestin dalam bertindak terhadap rakyat Iraq. Jika kawasan penempatan rakyat Palestin telah dipagar oleh Israel untuk menempatkan pendatang-pendatang Yahudi, maka suasana begini sedang dilakukan oleh tentera AS di Iraq. Kampung-kampung di Iraq dipagar oleh tentera AS dengan alasan untuk memantau kegiatan pemberontak dan musuh mereka. Tindakan mereka menggeledah rumah-rumah di Iraq menunjukkan bahawa tentera AS sudah berani bertindak ganas ke atas rakyat Iraq.