Hak bersuara tanpa mengira status - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Umat Islam perlu memahami bahawa setiap jawatan yang dijawat oleh setiap individu bukan merupakan simbol kepada kemegahan. Ia adalah satu tanggungjawab yang berat. Apabila seseorang individu dipilih oleh rakyat untuk mewakili mereka sebagai pemimpin, maka sifat dan sikap pemimpin tersebut mesti selaras dengan kehendak dan keinginan masyarakat. Dalam Islam pegawai bawahan dan orang awam berhak mempersoalkan sesuatu yang mereka ragui mengenai diri setiap pemimpin mereka. Ini adalah merupakan satu perkara yang lumrah wujud di zaman para sahabat Rasulullah s.a.w.