Pembaharuan negara OIC - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
NEGARA-negara Islam termasuk dalam golongan Dunia Ketiga. Malaysia adalah sebuah negara Islam yang boleh dikategorikan sebagai negara yang sedang pesat membangun. Berdasarkan kepada kecapaian Malaysia dari sudut ekonomi, kestabilan politik dan sosial, maka wajar negara ini menjadi contoh dan guru kepada negara-negara Islam yang lain. Pengalaman Malaysia dalam membangunkan negara dan kecekapan para pentadbir negara ini perlu dikongsi bersama oleh negara Islam yang lain. Perkara utama yang sering diberi perhatian oleh Malaysia ialah menyatupadukan rakyat berbilang kaum dan memastikan setiap warganegara ini mendapat pendidikan yang sempurna.