Dispute over the legality of codification of Islamic law: a critical analysis = Perselisihan tentang kesahihan kodifikasi undang-undang Islam: analisa kritikal - Rahman, Md. Habibur; Amanullah, Muhammad (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
Codification of Islamic law is studied due to its positive role on practical life to produce appropriate solutions and fair judgments for litigation and disputation. Codification is a process which contributes to the reformation in political, social, financial and judiciary sectors, by drafting fair Islamic codes, pursuant to the principles, values and customs of the Muslim nations. However, there is a scholarly debate on whether Islamic law could be codified or not. A group of intellectuals validates it while another group invalidates it. Hence, this study aims to critically examine the intellectual dispute over the legality of codification of Islamic law. The study is accomplished through the critical analysis of related documents, books and literature. The study verifies that codification of Islamic law is not just valid but rather indispensable because it conforms to the legal policy (siyasah shariyyah), public wellbeing and fundamental ruling of permissibility. In addition, codification of Islamic law complies with the noble objectives of the Shariah (Maqasid al-Shariah). The study finds out that the merits and motives of codification are far higher than its perils as seen by some scholars. It posits that codification of Islamic law would be the timely solution to get back the unity and solidarity among the Muslim world. It concludes that all the sections of Islamic law, excluding the rituals (ibadat), such as civil, constitutional, judiciary, penal, international, etc. are eligible to be codified. Thus, codification in Islamic law refers to the codification of fiqh provisions and not to the Shariah in its wider sense and overall contents. Moreover, the study also provides required conditions to be observed in the codification of Islamic law. *********************************************************** Kodifikasi undang-undang Islam diberi perhatian kerana peranan positifnya dalam kehidupan manusia dalam menghasilkan solusi yang sesuai dan pertimbangan yang adil dalam perbicaraan dan perselisihan. Kodifikasi undang-undang menyumbang kepada perubahan dalam sektor politik, sosial, kewangan dan kehakiman, dengan penyediaan kod syariah yang adil, berdasarkan prinsip, nilai dan budaya orang Islam. Walau bagaimanapun, terdapat perdebatan ilmiah tentang kodifikasi tersebut sama ada ianya boleh dilakukan atau sebaliknya. Sebahagian cendekiawan berpendapat ianya dibolehkan manakala sebahagian yang lain menafikannya. Oleh itu, kajian ini mengkaji secara kritis perselisihan intelektual mengenai kesahihan kodifikasi undang-undang Islam. Kajian ini dicapai melalui analisis kritikal terhadap dokumen, buku dan kesusasteraan yang berkaitan. Kajian ini mengesahkan bahawa kodifikasi undang-undang Islam bukan hanya sah tetapi diperlukan kerana ia mematuhi dasar undang-undang (siysah sharyariyyah), kesejahteraan awam dan ketetapan asas yang dibenarkan. Di samping itu, kodifikasi undang-undang Islam adalah mematuhi objektif Shariah (maqasid al shari’ah). Kajian ini mendapati bahawa merit dan motif kodifikasi ini lebih memberi kesan baik daripada bahaya sebagaimana difahami oleh beberapa ulama. Ia mengemukakan bahawa kodifikasi hukum Islam adalah penyelesaian bagi mengembalikan perpaduan di kalangan dunia Islam. Ia menyimpulkan bahawa semua bahagian undang-undang Islam, tidak termasuk ritual, seperti sivil, perlembagaan, kehakiman, hukuman, antarabangsa, dan lain-lain layak untuk dikodifikasikan. Oleh itu, kodifikasi dalam undang-undang Islam merujuk kepada kodifikasi fiqh dan bukannya Shariah secara keseluruhannya. Selain itu, kajian ini juga menyediakan syarat-syarat yang perlu dipatuhi dalam pengkodifikasi hukum Islam.