Penyuburan sikap militan - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Selepas pencerobohan Amerika Syarikat (AS) di Iraq, peristiwa pembunuhan tentera kuasa besar itu dan pemimpin masyarakat yang bekerjasama dengannya kian bertambah. Peristiwa begini menggambarkan bahawa kehadiran kuasa besar dan perlantikan pemimpin-pemimpin yang bersekutu dengan AS tidak direstui oleh rakyat negara tersebut.