'Penyakit' wakil rakyat enggan susahkan diri - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Wakil-wakil rakyat, pemimpin dan pentadbir ialah golongan yang memegang amanah yang berat mengikut ajaran Islam. Saranan Perdana Menteri meminta wakil rakyat yang tidak bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas supaya meletakkan jawatan ialah satu penegasan yang perlu dijadikan prinsip perjuangan kesemua ahli parti politik. Wakil rakyat perlu memahami erti dan peranan mereka sebelum mencalonkan diri sebagai wakil rakyat. Kejahilan dan kecuaian mereka dalam melaksanakan tugas merupakan faktor utama kepada kegagalan kerajaan untuk mengatasi permasalahan rakyat.