Video lucah racun mental ummah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
USAHA kerajaan memerangi video lucah merupakan satu kegiatan yang perlu disokong oleh masyarakat dalam negara ini. Sikap tidak prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh menimbulkan kemungkaran dan kemaksiatan adalah dimurkai oleh Allah. Mencegah daripada perkara kemungkaran adalah satu kewajipan seluruh umat Islam. Video-video lucah bukan sahaja boleh menyebabkan muda-mudi terpengaruh dengan unsur-unsur negatif, malah ia juga merupakan satu agen pemusnah minda masyarakat. Kanak-kanak dan muda-mudi yang sering menonton video tersebut tidak dapat menilai secara rasional budaya dan tradisi kehidupan yang bertamadun.