Iraq tumbang kerana perpecahan Arab - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Pada abad ke-20, negara-negara Arab telah muncul sebagai negara yang paling banyak menghasilkan minyak. Negara-negara ini terutamanya Iraq menjadi salah satu negara yang boleh membekalkan minyak kepada dunia dalam jangka masa yang paling panjang. Amerika Syarikat (AS) dan kuasa- kuasa besar dunia cuba memiliki khazanah yang tersimpan di bumi Iraq. Pelbagai aktiviti telah dilakukan oleh kuasa besar untuk menakluki Iraq dengan menggunakan senjata psikologi, iaitu cuba memecahbelahkan pemimpin-pemimpin Arab.