Tatasusila persahabatan lelaki dan wanita - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2003)
Umat Islam perlu memahami bahawa Islam adalah satu agama yang mementingkan keamanan, keharmonian dan kesejahteraan individu dan masyarakat. Untuk membentuk satu masyarakat yang sempurna, Islam telah menggariskan pelbagai undang-undang sama ada dalam soal keperibadian dan kemasyarakatan. Apabila Islam menggariskan undang-undang yang khusus di antara lelaki dan wanita, ini bukan bermakna Islam ingin menyekat kebebasan wanita dalam urusan kehidupan seharian.