Cara hidup berkeluarga sudah berubah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2002)
ISU-ISU kesulitan untuk mendapat perceraian daripada suami sering dibincangkan oleh media massa. Kelemahan Mahkamah Syariah sering dijadikan isu kegagalan dalam menguruskan soal perceraian dan nafkah. Umat Islam perlu memahami bahawa perkara yang berkaitan dengan permasalahan rumah tangga bukan merupakan satu perkara yang mudah untuk diselesaikan dibandingkan dengan kes-kes mahkamah yang lain. Kes jenayah, misalnya, amat berbeza dengan kes perceraian dan rumah tangga. Keputusan yang dibuat oleh hakim berkaitan dengan jenayah adalah bergantung kepada penyiasatan rapi oleh pihak polis dan agensi-agensi tertentu.