Mendalami Islam elak radikalisme - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2008)
Islam sering dikaitkan dengan pengganas kerana peristiwa pemberontakan umat Islam sama ada untuk membebaskan negara dari cengkaman kuasa besar yang menguasai sektor ekonomi, dan politik negara, atau menggulingkan pemerintah negara yang mengamalkan dasar pemerintahan yang bercirikan kediktatoran.