Radikal Islam mangsa ideologi - Abd Rahman, Saodah (Utusan Group, 2002)
PERISTIWA penangkapan golongan intelek yang terlibat dalam kegiatan militan di negara ini perlu dilihat sebagai satu perkara serius. Pergerakan-pergerakan militan dalam negara ini telah bertapak sejak akhir 1970-an lagi. Kegiatan mereka kurang disedari, kerana ketika itu golongan muda masih lagi dalam peringkat asuhan ideologi dan pembelajaran mengenai pergerakan. Mungkin ketika itu pergerakan Islam amat digemari oleh pelajar-pelajar universiti dan kolej-kolej akibat kebangkitan umat Islam menentang sistem pentadbiran monarki dan kapitalis di Asia Barat.