Golongan agama perlu prihatin `suara' wanita - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
Negara Islam yang tunduk kepada pengaruh majoriti cintakan Islam, menukar corak pemerintahan daripada sistem Barat secara beransur-ansur, misalnya, Malaysia. Sikap tolak ansur dan saling memahami umat Islam memperkukuhkan kedudukan agama Islam terutama dalam soal pendidikan dan peluang pekerjaan kepada pelajar aliran agama. Golongan berpendidikan Islam mendesak kerajaan melaksanakan undang- undang Islam dengan pelbagai cara. Pertelingkahan dan perdebatan sesama mereka menghasilkan institusi agama, yang mana secara keseluruhan mengekalkan akidah umat Islam.