Agama, urusan negara tidak wajar dipisahkan - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
Wujudnya pemisahan institusi gereja dengan pentadbiran negara hasil pemberontakan rakyat terhadap sikap kumpulan agama yang terbabit dalam kejatuhan moral dan penyalahgunaan kuasa yang diamanahkan rakyat, terutama pada abad pertengahan (the middle ages - abad ke-11 dan 13). Ketika itu, ramai orang gereja berusaha mendapat kuasa dan pengaruh gereja. Gereja Rom iaitu institusi paderi yang memisahkan diri daripada ideologi moden, sejak akhir kekuasaan Rom sehingga sebelum kejatuhan Istanbul (Constantinople) adalah gereja yang berkuasa dan berpengaruh besar. Ia bukan saja memiliki institusi baru dan berkepentingan politik selepas abad ke-11, malah memberi corak kehidupan baru kepada orang Kristian.