Institusi ilmu pengetahuan bukan markas politik - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
TIDAK ada seorang pun daripada mereka yang diasuh oleh tok guru daripada sekolah pondok menjadi dalang negara dan bekerjasama dengan orang Inggeris untuk merosakkan perpaduan umat Islam di negara ini. Tetapi dalam konteks hari ini, kesedaran dan perasaan cintakan agama dan negara semakin pupus walaupun banyak sekolah dan institusi pengajian tinggi memperkenalkan mata pelajaran Islam.