Ahli politik gila kuasa suka guna remaja - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
Di negara ini, kerana takut ditumbuk polis, kerap pemimpin sesuatu pergerakan meminta golongan muda, termasuk wanita berarak ke sana sini, bertujuan menghindarkan diri daripada dipukul polis ketika mereka bertindak ganas. Strategi mereka menggunakan wanita dan pelajar menyukarkan polis bertindak kasar, kerana terlalu aib jika polis mencederakan wanita dan remaja. Di negara Arab dan negara Islam lain, pemimpin pergerakan itu sendiri memegang senjata menentang polis yang menghalang mereka bertindak kasar. Rakyat di negara ini kebanyakannya berpendidikan. Bagi memilih pemimpin, mereka tahu siapa yang layak.