Ketua rakus beri peluang musuh kuasai negara - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
Ahli politik jangan terlalu ghairah berceramah saja. Jangan jadikan ciri keperibadian yang baik, dihormati dan dipuji masyarakat alat mempengaruhi pengundi. Rasulullah tidak memberi perhatian kepada orang yang pandai membaca khutbah tetapi tiada pengalaman pentadbiran, peperangan dan ilmu politik, untuk dijadikan ketua. Baginda lebih gemar melantik Amr Ibn As menjadi pemimpin kerana beliau pintar berpolitik, walaupun musuh Islam yang kuat sebelum memeluk Islam.