Perbetul akidah perlu jadi agenda utama ulama - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
CENDEKIAWAN Islam dan ulama kini, kurang peka terhadap usaha membanteras kegiatan berkenaan secara serius. Banyak adat istiadat kurafat (perkara yang bertentangan dengan akidah umat Islam) masih diamalkan beberapa institusi tertentu. Tradisi itu walaupun disedari ada unsur kurafat, tetapi diamalkan sehingga kini. Sedangkan untuk mengubah atau menghakiskan tradisi itu adalah mudah kerana rakyat beragama Islam di negara ini secara puratanya sudah maju, dan corak pemikiran mereka lebih cenderung kepada penggunaan rasional akal berbanding mengamalkan tradisi yang berbentuk primitif.