Wanita perlu ajar anak nilai agama, kebendaan - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2001)
Tugas utama cendekiawan Islam ialah memastikan ilmu disampaikan kepada pelajar selaras ajaran Islam sejati, dan pengetahuan mengenai sosiobudaya, politik dan ekonomi negara serta dunia dapat difahami oleh mereka secara mendalam. Apabila pelajar memiliki ilmu pengetahuan ini, maka umat Islam lebih berwaspada dan selamat dengan proses globalisasi. Usaha yang gigih dilakukan kumpulan berkuasa dunia ini untuk menguasai negara miskin dan Islam dari setiap aspek kehidupan termasuk ekonomi, politik, sosial dan keagamaan. Mereka berusaha menjadikan negara Islam sebagai sebahagian daripada global plantation (negara di bawah kuasa sistem dunia tanpa sempadan yang diperintah kuasa yang tidak diketahui secara jelas), bertujuan menguasai negara ini dalam bentuk new-colonialism (penaklukan baru) secara tidak disedari umat Islam.