Kronisme lemahkan perpaduan ummah - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
Kronisme dan gila pangkat adalah penyakit masyarakat yang boleh meruntuhkan perpaduan dan kestabilan negara. Wanita Islam perlu mengelakkan diri terbabit dalam kegiatan buruk ini. Islam adalah agama yang prihatin terhadap kebolehan individu dan keadilan dalam setiap urusan hidup. Negara menjadi mundur dan miskin jika amalan kronisme dan gila pangkat menjadi tabiat atau tradisi kehidupan penduduk. Kronisme wujud dalam individu dipengaruhi didikan di rumah dan sekolah. Sikap ibu bapa dan keluarga juga faktor utama dalam mencorakkan kehidupan anak mereka.