Kritikan jadi panduan laksana tugas - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
Islam adalah agama berbentuk universal dan rasional. Sikap keterbukaan yang diamalkan Rasulullah dan sahabat menyebabkan umat Islam maju dan menjadi model kepada masyarakat dunia ketika itu. Apabila nama Islam disebut oleh bukan Islam, secara tidak langsung tergambar dalam pemikiran dan hati mereka umat Islam terkenal dengan amanah, rapi, sistematik, ihsan, berperikemanusiaan serta tegas dalam melaksanakan tanggungjawab.