Panduan Imam al-Ghazali mendidik zuriat - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
Orang tua pada zaman dahulu walaupun kurang pengetahuan agama, hanya sekadar tahu sembahyang dan berpuasa, tetapi mereka tahu mendidik anak mengenai adab sopan apabila berbicara sesama rakan dan orang tua. Ini adalah keistimewaan orang dulu. Orang beragama pada zaman dulu, bukan saja berjaya mendidik anak menjadi alim, beradab dan terkenal dengan budi pekerti mulia, malah berjaya mendidik masyarakat berbudi luhur dan bersaudara, berpakat dalam setiap kegiatan hidup.