Cara bersihkan jiwa perlu diperbaiki - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
Kita perlu sedar bahawa hidup di dunia ini hanya sementara. Setiap kehidupan manusia itu mempunyai perbezaan dari sudut gaya hidup dan dugaan. Dalam hubungan ini, sebagai wanita Islam, kita perlu berfikir dan merenung sebelum mengeluh kerana kecewa dengan keadaan diri. Kita juga harus sedar jika wujud beberapa ciri istimewa pada diri, bukan bermakna kitalah wanita paling bertuah dan istimewa sehingga lupa kepada konsep ciptaan Allah swt. Setiap manusia yang dilahirkan di dunia ini sudah ditetapkan Allah berhubung rezeki, umur, jodoh dan seumpamanya.