Wanita perlu berhati-hati sertai persatuan berlandaskan agama - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
WANITA Islam mempunyai persamaan dengan lelaki dalam urusan kebajikan dan sosial. Ramai wanita yang ada masa dan kerjaya berminat menyertai kegiatan itu. Wanita yang membabitkan diri dalam kegiatan masyarakat adalah mereka yang menunaikan fardu kifayah. Ini adalah minat yang baik dan boleh membina pemikiran serta corak hidup wanita. Wanita yang aktif dalam kegiatan masyarakat bukan saja dapat memberi sumbangan bernilai kepada masyarakat, malah pandai membahagikan masa mereka.