Wanita perlu sedia pikul tugas berat - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)

(untitled)
LELAKI Islam yang bertanggungjawab tidak akan mempergunakan wanita untuk mendapat kuasa dan seumpamanya. Wanita dipelihara dengan sebaiknya dan mereka tidak mendorong wanita Islam membabitkan diri dalam kegiatan membahayakan maruah, nyawa dan masa depan wanita itu. Mereka tidak akan mengheret wanita yang bersifat lemah lembut, halus bahasa dan kurang arif terhadap urusan negara dan ehwal-luar negara ke tengah medan untuk menjerit dan memperjuangkan parti politik. Jika ada unsur yang dirasai tidak ada keadilan, mengapa lelaki tidak menguruskannya sendiri daripada mengheret wanita ke tengah gelanggang?