Konsep kehidupan perlu difahami - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
ISLAM, satu agama yang mementingkan keselamatan dan kewibawaan wanita. Wanita tidak dibebani tanggungan berat dan besar dalam urusan keluarga, negara dan masyarakat. Semuanya ini dibebankan kepada lelaki kerana perkara yang berkaitan tanggungjawab dan kewajipan akan dipersoalkan Allah di Hari Akhirat kelak. Dalam hal ini, wanita dikecualikan daripada dipersoalkan dengan soalan-soalan yang boleh menjurus wanita kepada api neraka.