Hargai kebebasan - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)

(untitled)
WANITA Islam perlu menyedari bahawa Islam adalah agama yang memberi kebebasan dan keselesaan hidup kepada mereka. Dalam perkara berkaitan kebebasan ini, Islam memberi pelbagai panduan ke arah itu, bagi memastikan wanita tidak tergelincir daripada landasan atau undang-undang. Sebelum wanita menceburkan diri dalam kegaiatan dibenarkan Islam sama ada berkaitan politik, ekonomi, pendidikan dan kemasyarakatan, mereka perlu meneliti dan mempersoalkan kebolehan dan keupayaan sendiri sebelum meneruskan hasrat itu.