Wanita harap keadilan di mahkhamah Syari’ah - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
Persatuan wanita khususnya persatuan ibu tunggal sering mengeluh dengan ketidakadilan mahkamah syariah dalam mengendalikan kes perceraian, tuntut nafkah dan seumpamanya yang berkaitan dengan tanggungjawab suami atau bapa. Seminar dan pertemuan di antara persatuan wanita dan pihak mahkamah syariah sering diadakan untuk mengatasi masalah wanita secara adil. Pertemuan dengan persatuan wanita, pihak mahkamah syariah sering memberi jaminan dan pengakuan bahawa keadilan terhadap wanita adalah matlamat utama perkhidmatan mereka.