Pengaruh sekolah Arab kepada masyarakat Melayu - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2000)
PEMAHAMAN dan pemikiran umat Islam di negara ini perlu diselaraskan dengan perkembangan masa dan zaman memandangkan struktur atau sistem pentadbiran negara yang berubah. Sebelum dijajah oleh kuasa Barat, umat islam di negara ini mempunyai hak mutlak di dalam pelbagai aspek kehidupan sama ada dalam politik, ekonomi dan sosial.