Dakwah Islam tidak perlu mengherdik, mengutuk - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1999)
POLITIK adalah salah satu perkara yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan manusia. Islam tidak mengabaikan perkara yang berkaitan dengan negara dan politik. Rasulullah SAW sendiri amat aktif dalam penyusunan dan pembentukan negara Islam. Jatuh dan majunya sesebuah negara bergantung kepada sejauh mana kematangan ahli politik negara berkenaan dalam menentukan dasar dan corak pemerintahan negara itu.