Ketandusan rohani jejas pembentukan peribadi Islam - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1997)
ISLAM merangkumi tiga aspek yang penting iaitu akidah, syariah dan akhlak. Ketiga perkara ini tidak boleh dipisahkan daripada individu Islam. Dalam proses mengislamisasi corak hidup umat Islam, sejauhmanakah kejayaannya perlulah dijadikan satu persoalan di kalangan umat Islam. Adalah terlalu sukar untuk menyatakan umat Islam kini masih kukuh akidah dan pegangannya terhadap ajaran Islam.